Shape Your Future

Idén om projektet Shape Your Future uppstod efter att det tidigare Creative Force-projektet "Get me on Board" genomfördes och lyckades mellan 2019-2020. Get me on Board handlade om att avslöja utmaningar och styrkor hos syriska kvinnor under jobbsökningen genom dokumentärfilm och förbereda dem en guide om hur man hittar ett jobb i Turkiet. 

Under intervjuerna med syriska kvinnor har det observerats att:
1) Ingen av syriska kvinnor visste sin rätt att arbeta
2) det är vanligt att gifta sig före 18 år i Syrien så många tjejer får gift i barnaåldern i stället för att fortsätta sin utbildning och
3) att ha högskoleexamen har enorma effekter på att integrera samhället, hitta jobb och skapa en framtid, men det är bara några få syriska tjejer som studerar vid högre utbildning. Därför insåg IKF Malmö och IRRA att den nya generationen håller på att bli vuxna och att genomföra ett projekt med fokus på syriska tjejer mellan 15-17 år är mycket kritiskt för deras framtid.

Syftet med Shape Your Future är att öka unga syriska flyktingflickors kunskap om sina rättigheter när det gäller utbildning och äktenskap. Genom mentorsessionerna, onlinevideor och juridisk rådgivning lär de sig om sina rättigheter och får viktig kunskap för att skapa sin framtid när det gäller utbildning och karriär. Projektet är viktigt för att minska antalet barnäktenskap och stärka jämställdheten i Turkiet.


Projektet finansieras av Svenska Institutet


Kontakt

Soley Moreno, projektledare